facebook facebook
AINO JA JEAN SIBELIUKSEN KOTI

AJANKOHTAISTA AINOLASTA - ARKISTO

1.6.2016
Jean Sibeliuksen flyygeliin uusittiin vasarakoneisto

Jean Sibeliuksen Ainolassa olevaan 101-vuotiaaseen Steinway & Sons flyygeliin uusittiin kevättalven 2016 aikana vasarakoneisto, joka oli jo vuosien saatossa kulunut. Sibelius sai flyygelin syntymäpäivälahjaksi 8.12.1915 täyttäessään 50 vuotta. Lahjan hankinta rahoitettiin ihailijoiden järjestämällä kansalaiskeräyksellä.

Flyygeliä vuodesta 1990 alkaen huoltanut ja virittänyt konserttivirittäjä Matti Kyllönen ehdotti, että soittimen eliniän pidentämiseksi on kulunut vasarakoneisto siirrettävä syrjään ja rakennettava uusi.

Katso video koneiston vaihdosta: http://www.youtube.com/watch?v=IuheTON0-9s.

Uuden koneiston runko ja pääjäsenet ovat samanaikaisesta soittimesta peräisin ja kunnostettu tätä varten. Vasaravarret uusittiin kokonaan, ja ne toimitti Steinway. Uusi vasarakoneisto mitoitettiin alkuperäisen mukaiseksi. Myöskään koneistokehyksen ja koskettimiston punnitusta ei muutettu. Koskettimet ovat edelleen alkuperäiset eikä koneiston vaihtaminen ole vaikuttanut soittimen ulkonäköön.

Alkuperäinen vasarakoneisto on säilytyksessä Ainolassa, ja on vaihdettavissa nykyisen koneiston tilalle parissa tunnissa esimerkiksi äänitystilanteita varten.

Nykyisen koneiston sointi on nyt lähempänä soittimen alkuperäistä sointia. Vanhan koneiston kuluneisuusaste toi sointiin himmeyttä. Alkoi jo syntyä harhakäsitys siitä, millainen soittimen alkuperäinen sointi on ollut.

Pianisti Folke Gräsbeck vieraili Ainolassa maanantaina 30.5 tutustuakseen uuden koneiston sointiin, ja oli siitä vaikuttunut.

- Jalo, aito Steinwayn sointikulttuuri jatkuu nyt uuden koneiston kautta. Siinä on miellyttävä ja pehmeä sävy. Piano sopii erityisen hienosti Sibeliuksen lyyristen kappaleiden soittamiseen, sanoo Gräsbeck.

Uusi koneisto kasattiin Elisa Visapään Pianonikkareilla Matti Kyllösen ohjauksessa, ja puuseppä Erkki Kähkönen valmisti alkuperäiselle koneistolle säilytyslaatikon. Työn tilasi ja sen suorittamista valvoivat Ainolasäätiö ja Museovirasto.

Lisätietoja:

Ainolan museonjohtaja Hanne Selkokari p. 050 350 3819

hanne.selkokari@ainola.fi

Konserttivirittäjä Matti Kyllönen p. 040 066 6635

matti.kyllonen@kolumbus.fi

Takaisin